Engels Nederlands

SURINAME

Suriname ligt in het noordelijk deel van Zuid-Amerika en begrenst in het oosten Frans-Guyana, in het westen Guyana en de zuidelijke grens wordt gedeeld met Brazilië. Geografisch ligt Suriname precies tussen de 2 en 6 graden breedtegraad en 53 tot 58 graden lengtegraad.
Suriname beslaat 163.820 vierkante kilometers met Paramaribo als hoofdstad. De temperatuur schommelt van 21 ˚ tot 35 ˚ C en het land ligt buiten de orkaan zone.

Suriname heeft een multiraciale bevolking met een verscheidenheid van culturele uitingen. Het aantal inwoners is 541.638 (Census 2012), waarvan ongeveer 250.000 in Paramaribo wonen.
De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. De etnische verscheidenheid vindt zijn oorsprong in de koloniale periode, waarin de creolen werden geïmporteerd uit Afrika als slaven, de Hindostanen, Javanen en Chinezen als contractarbeiders, terwijl de Libanezen, Joden en Europeanen zich ook vestigden. Door de integratie tussen de verschillende etnische groepen van de bevolking, zijn er diverse soorten ontstaan, de zogenaamde 'mengelmoes'.

In aanvulling op de officiële taal, het Nederlands, wordt er ook Surinaams of Sranan Tongo gesproken. Sarnami-Hindi, Javaans en Chinees worden gesproken in de etnische groepen alsook de verschillende talen van de Indianen en de Marrons (afstammelingen van slaven die gevlucht zijn en zich vestigden in het binnenland van het land). Naast deze talen, kan de Surinamer ook heel goed op weg met het Engels.

Valuta: 1 Suriname dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. De officiële wisselkoers is beschikbaar op de website van de Centrale Bank van Suriname.

 

 

Foto's: Lucius Wouden

Lokatie


 Beschrijving vlag

Rood staat voor vooruitgang en liefde, groen symboliseert hoop en vruchtbaarheid, wit betekent vrede, rechtvaardigheid en vrijheid. De ster staat voor de eenheid van alle etnische groepen. Uit zijn geel licht trekt het land kracht om geduldig offers te brengen terwijl er gewerkt wordt richting een gouden toekomst.